Деца играят между останките на умрели животни, строителни отпадъци и всякакви боклуци. Тази потресаваща картина е от Ихтиман. Историята е за едно сметище, което не може да бъде преборено от отговорните институции.

Ихтиман се намира на около 60 км от София и вместо да се развива, градът тъне в боклуци.

Скелет, пластмасови пликчета, бутилки, дрехи, гуми – така изглежда природата в кв. "Изток“. Местните жители многократно сигнализират за нарегламентираното сметище в квартала, въпреки това проблемът остава. До него освен къщи има и училище, в което учат 811 деца.

"Обстановката е такава, защото е в близост до ромската махала и каквито и мерки да се взимат и през колкото и време да се почиства това пространство, то пак отново се пълни с боклук.

Общината чисти периодично с големи машини събират както в момента е събрано на купчини и с камиони се изхвърля, но това за седмица, две нещата започват да прииждат така наблизо към нас. Притеснение винаги има, защото най-важното за един директор е опазването на живота и здравето на децата“, коментира Ренета Маринкова, директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий“.

Потърсихме позицията на Община Ихтиман. Оказа се, че кметът е болен, но разговаряхме по телефона. Уверява, че няколко пъти в годината сметището се чисти, предава bTV.

"Че има проблем със сметището, има го – да, но в коя община с такова голямо ромско население го няма това нещо, дайте ми пример за една община с такова ромско население… И само ще ви кажа, че всичките обвиняваме ромите, че хвърлят, обаче една голяма част от строителите, които работят в София, от обектите докарват в Ихтиман. Вечерно време в тъмните часове на вечерта с бусове докарват боклук от София, защото в София трябва да го плащат на сметището“, казва Калоян Илиев, кмет на Ихтиман.

Освен пътя и двора на училището, от боклуци е блокирана и реката в града. Река Мътивир преминава през Ихтиман и се влива в язовир Тополница.

Доклади на Министерството на околната среда и водите показват, че основното предназначение на водата от язовира е за напояване. Кметът на града е категоричен, че тази вода не е питейна.

До сметището има и частна пречиствателна станция, която обаче не работи. Направихме опита да разберем защо, но от станцията отказаха коментар. Кметът на града също не може категорично да каже дали съоръжението работи.

Потърсихме становището и на Министерството на околната среда и водите, оттам отговориха писмено: "За установените нерегламентирани сметища РИОСВ-София е дала предписания на кмета на община Ихтиман за почистване на терените общинска собственост и за предприемане на действия, съгласно компетенциите на кмета по Закона за управление на отпадъците (ЗУО), да бъде извършено почистване от собствениците на имотите на установените при проверката отпадъци. Съгласно чл. 19 от ЗУО кметът на общината отговаря за предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци на неразрешени места и създаването на незаконни сметища, както и за организиране на почистването им“.

"Да, ние имаме проблем, затова пишем да ни освободят от непосилните такси чл. 60 и чл. 64. И тази година сме освободени. И ние тия пари ги ползваме за нерегламентирани сметища – за  почистване“, твърди кметът на Ихтиман.

Такси няма, проблем има, боклук също. А миналата година от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район“, които са под шапката на екоминистерството, правят проверка.

"При извършената проверка е извършено пробонабиране от 4 пункта на река Мътивир. Резултатите от извършените пробонабирания показват лошо състояние на водите на река Мътивир. Има превишаване на показателите общ фосфор, ортофосфати, активна реaкция (PH) и манган“, са изводите от проверката.

А в доклад от 2014 г. година, отново на Басейновата дирекция, става ясно, че за 8 години екологичното състояние на реката от  "умерено“ е станало "лошо“.