Конфликтът Израел – "Хамас“ не приключва. Той продължава от много време и ще продължи още дълго. Има даже твърдения, че това е един вечен конфликт, защото това е конфликтът на сблъсък на цивилизациите. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" политическият анализатор Давид Леви.

"Това е вечният сблъсък между доброто и злото, между силите на живота и силите на смъртта. Така че аз не очаквам той някога да свърши и се надявам хората в Западния свят, в България, в цивилизования свят да осъзнаят, че Израел е един праг срещу този настъпващ мрак. Чухме изказвания, включително и през последните дни, на немалко лидери на "Хамас“ и на Палестинската автономия. За съжаление, тяхната реторика е доста идентична, като тези от Палестинската автономия копират реториката на "Хамас“, явно с цел да закачат нещо от масовата подкрепа, която има "Хамас“ сред палестинското население, в което казаха, че те ще продължат, че 7 октомври ще бъде и 10-ти, и 20-ти октомври. Това ще се повтаря непрекъснато, докато има все още неверници по тази земя. Т.е. това е нещо, което предстои за Европа, нещо, което предстои и за САЩ, и за целия цивилизован свят, защото целта на тези религиозни фанатици е в целия свят да има само една религия и тя да бъде ислямът. Т.е. ислямска държава със столица Йерусалим и с основни враг Рим, който те наричат "столицата на кръстоносците“, коментира още той. 

"Винаги ще ги има държавите, народите и нациите, които избират да живеят в светлината, избират живота, избират морала, избират свободата, но за съжаление, животът на тези цивилизации, на тези народи ще бъде винаги в една постоянна битка с мрака, както е било от зората на човешката история. Това е един съвсем нормален и естествен процес. Винаги ще има пикове и спадове в тази война, но за съжаление, аз не виждам начин тя да се прекрати. Най-малкото защото искам да спомена едно интервю, което видях във вашето радио, което мисля, че беше с посланика на т.нар. държава Палестина, който изцяло повтаряше реториката на "Хамас“. И мисля, че трябваше да му зададете въпроса как се обучават на мирно съвместно съществуване с еврейската държава децата в палестинските територии, какво пише в техните учебници, как изглеждат техните карти. Това е важният въпрос", каза анализаторът. 

Какво пише в техните учебници? 

"От река Йордан до Средиземно море – това е само Палестина, че евреите са нашественици, че трябва бъдат убивани навсякъде, където бъдат срещнати, и всякакви други такива фашистки и нацистки послания. Така се обучават, за съжаление, вече поколения наред млади палестинци. Докато това продължава, докато няма промяна в образователната им система, докато не бъдат обучавани в някакви минимални морални стандарти, които са разбираеми и естествени за всеки човек, който живее на запад, няма да има промяна в положението, то само ще се влошава", каза Давид Леви.