"Сбъдването на песимистичния сценарий в политиката е в следствие на колективна безотговорност и хубава игра, в която най-силна е ролята на президента Румен Радев. Все пак станаха шест месец, откакто той неофициално управлява България чрез своите служебни правителства." Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Дария-Лора Дачева, бивш председател на Студентския клуб на политолога.

По думите й прехвърлянето на топката е много удобно а политически елит и наблюдаваме все по набъбващ популизъм от политиците, дават заявки преди разпускането на парламента, за да накарат повече хора да отидат и да гласуват и допълни, че младите са разочаровани. Дачева посочи, че младите са нужни на политиците само когато има предизборна кампания

Тя изрази надежда, че има опити за промяна, но проблемът е много сериозен. "Всички много желаем редовно правителство, но ако не е устойчиво, какъв е смисълът?", попита риторично политологът.

Според нея партиите трябва да осъзнаят тежестта на отговорността си и чак тогава може да се излезе от политическата и моралната криза, в която се намираме.

"Възраждане" е реакционна партия, която, ако влезе в управлението, губи своята идентичност. "Оценявам партиите, но хората очакват нещо конкретно. "Решения не се дават, а сочене с пръст, в момента имаме само опозиция, а в нормална държава опозицията е полезна, защото дава алтернативни решения", обясни Дачева.

Тя смята, че "Продължаваме промяната са се провалила, защото неопитността в политика е положително, но когато дойде ред за отговорност нещата не се получава. Дачева каза, че е било ясно, че този кабинет няма да издържи, заради партиите, които са били в коалицията и са си се противоречали. По думите й този кабинет е могъл да сработи в по-спокойно време, но в кризите и трусовете е невъзможно.

Дачева коментира и последните предложения на някои от партиите за провеждане на референдум и събиране на подписи като невъзможни и ги определи като реакционен популизъм.

Бившият председател на Студентския клуб на политолога бе категорична, че в България няма нито десни, нито леви. "Дясното е по-скоро център, а лявото не съществува", добави тя.

На въпрос как би описала партията, за която би гласувала, Дария-Лора Дачева каза: Една партия трябва да принципна, да се бори за цели и идеи, които са демократични, но все пак разчита и на добрите практики. Фен съм повече на еволюцията, отколкото на революцията. Трябва ни партия, която да ни предлага устойчиви политики."