Продължавам да твърдя, че Бюджет 2024 е "гурме обяд". Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" бившият министър на икономиката Даниела Везиева.

"Аз не виждам например защо не залагаме по-високи концесионерни такси, които биха ни дали доста добро решение в приходната част, защо само залагаме на косвените данъци, което ще убие и доубие малкия и средния бизнес. Ако идеята е да накараме хората да не искат да работят, значи това са стъпките. Защото малкият и средният бизнес няма как да оцелеят по този начин. В същото време ние не виждаме и през бюджета, което е фискалната рамка в края на краищата, не виждаме ясно послание към индустрията, към производителността. Брутен вътрешен продукт (БВП) се изгражда през индустрия, през производителност", добави Везиева.

Предвид на това, че несъбираемостта е много голяма от последните данни, ние до тук изоставаме със събирането на данъците почти 3 милиарда, изтеглихме дълг. Предстои да видим дали ще се справим с 3-те процента, най-вероятно да, чисто математически, но какво ни дава това като реални показатели в развитието ни е по-скоро въпросът. Виждаме, че инфлацията е висока, което по дефолт дава възможност бюджетът да се пълни по-добре, защото когато инфлацията е голяма, тя по естествен път увеличава и преходната част. При положение, че ние сме с почти 2% отгоре над средната европейска инфлация, и това виждаме като прогноза и в следващите три години, около 6% инфлация за страната ни, това означава, че малко от малко би следвало в тая преходна част да има глътка въздух. Въпросът е обаче в разходната част, дали с тези приходи ние ще заложим на инвестиция, ще заложим на структурни проекти, които биха дали съвсем различна добавена стойност на икономиката ни, или ще продължим да плащаме социални разходи. Иначе 3% заради влизането в Еврозоната – това е задължително условие", добави Везиева.

Според нея, това, което предстои на политиците в Народното събрание, е да

решат дали бюджетът, който се предлага за 2024-та, и въобще макрорамката за три години, отразява тяхната управленска програма. Дали дава числата, за да изпълнят приоритетите в управленската програма.

"Това означава, че трябва да има такава управленска програма за три години, така че този бюджет да я отрази. Към момента обаче аз поне не съм видяла, в публичното пространство няма обявена такава, което означава, че им предстои да го направят. В противен случай ще водим разговори дълго. Ние видяхме много критики от страна на политици, от страна на експерти. Политиците започнаха да говорят за парещите проблеми. Пак се връщам на демографията, защото тя е един от основните ни проблеми, и това няма да се реша с еднократни помощи. Решаването на регионалния дисбаланс изисква дългосрочна програма. Еднократните помощи, те са допълнения към тези политики и към тези проекти, които ние сме се поставили като цел за изпълнение, за да намалим този дисбаланс. Това е дългосрочна политика", каза още Даниела Везиева.

Цоня СЪБЧЕВА