Заместник главният прокурор Даниела Машева и говорителят на главния прокурор Сийка Милева ще участват в Третия работен форум на главните прокурори на Балканските държави, който ще се проведе на 09 и 10 ноември в гр. Букурещ, Румъния. Темата на събитието тази година е: "Контролните правомощия на главните прокурори – съществена роля за еднаквото прилагане на закона и защита на обществения интерес“.

Форумът на главните прокурори на Балканските държави има за цел да затвърди доброто сътрудничество между прокурорите от Балканския полуостров по наказателноправни въпроси, превенцията и противодействието на трансграничната организирана престъпност като трафика на наркотични вещества, оръжия и нелегалната миграция. Срещите спомагат за утвърждаването на авторитета, приноса и постиженията на гилдията в целия регион, като затвърждават принципите на правото и независимостта на професията, съобщиха от Прокуратурата.

Инициативата за създаването на Работния форум на главните прокурори на Балканските държави бе поставена от ръководствата на прокуратурите на Република България и Република Турция. Първата среща се проведе през м. октомври 2019 г. в гр. Измир, Турция, а Вторият Балкански форум се състоя през м. юни 2021 г. в гр. София.