Законодателството, касаещо наказателното право и наказателния процес, не е актуализирано в последните години и не съответства на настоящите развити обществени отношения. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ заместник-главният прокурор Даниела Машева. Причината – това е в правомощията на Народното събрание.

"Това, което искат магистратите, е Наказателно-процесуалният кодекс да бъде облекчен от прекаления формализъм и начина на събиране на доказателства“, обясни тя.

По думите й има недобро взаимодействие между институциите, които следва да противодействат ефективно на престъпността. Даниела Машева бе категорична, че институциите трябва да възстановят своето добро взаимодействие, за да могат да се справят с нарастващата престъпност.

"Всички говорят за така актуалната тема, която се извежда приоритетно, че най-важното нещо в държавата е да се случи съдебната реформа. Но всъщност не се касае само до съдебната реформа, защото тя трябва да бъде изпълнена със съдържание, а никой не дава никаква конкретика относно това какво се предвижда като съдебна реформа. Единствената тема, върху която се акцентира в последните 2-3 години, е да се намери ефективен механизъм за контрол на главния прокурор. Но такъв механизъм в момента съществува съобразно нашето законодателство“, обясни тя.

Даниела Машева изтъкна още, че закриването на специализираните структури се е отразило негативно. По думите й законодателният орган много бързо е взел решение за закриване на спецправосъдието. "Висшият съдебен съвет продължава да работи в състава си, въпреки изтеклия мандат“, поясни заместник-главният прокурор, но предупреди, че трябва да бъдат предприети действия от страна на Народното събрание да бъде избрана парламентарната квота.