Ние сме в абсолютен хаос на международната търговия. Най-лошото е, че бизнесът не иска свободен пазар. Иска субсидии, тавани на цени, контрол на търговски отстъпки. Виждам едно връщане към онова време, в което никога не искам да се връщам. Това заяви преподавателят по финанси и бивш икономически вицепремиер проф. Даниела Бобева пред bTV.

Тя определи мерките на служебното правителство за правилни – "държавата вместо да се меси в пазара, трябва да контролира спазването на правилата на играта“.

"Очакваме един много по-малък икономически растеж. Когато имаш малък растеж, възможностите ти да бъдеш много щедър се ограничават. Това, което говорят политиците сега и това, което може да се направи, е доста различно“, заяви Бобева.

"Много е трудно да се пише програма, когато имаме такава поляризация на позиции и абсолютен хаос във вътрешната и външната търговия. Не е лесно на политиците да пишат правилните послания, които хем да се харесат, хем да бъдат осъществими“, обясни тя.

Бобева допълни, че българският избирател има нужда от много ясни отговори.

"Има разлика между програмите (б.р. на партиите), където нещата са по-балансирани и публичните изяви – там малко по-фриволно се изказват политиците. Абсолютно всички партии имат два приоритета – подкрепа на малките и средните предприятия и намаляване на административната тежест за бизнеса“, каза тя.