Преди да изразяваме притеснения, трябва да се установят фактите. Аз не мисля, че има опасност за нашата държава. Това каза пред журналисти в кулоарите на Народното Събрание Даниел Митов от ГЕРБ по повод падналите ракети в Полша, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Ясно е, че вчера Руската федерация стреля по цялата територия на Украйна с най-големия брой ракети от началото на войната. Същият ден на няколко километра от украинската граница имаше взривове в Полша, за които се предполага, че са от ракети. Разбира се трябва да се види траекторията на ракетите, тяхното производство, откъде са изстреляни. Това са факти, които могат да се установят. Но всички държави в момента подхождат много внимателно, но преди да се установят фактите не трябва да се предприемат необмислени действия.“

Ще има среща на част от лидерите на Г-20 по въпроса днес и когато сме наясно с цялата фактология, тогава могат да се правят по-категорични изявления дали ще има среща, свикана по чл. 4 от договора вашинтгтонския, или обсъждания оттам нататък, какъв вид, как, кога, ще могат да се вземат решения, когато са известни всички факти, уточни Митов.

Разбира се, че изразяваме солидарност със съюзниците си, Полша е наш съюзник, каквото е необходимо като позиция и помощ, ние сме готови да го предоставим, допълни Митов.

Кога ще бъде връчен първия мандат за сформиране на правителство не знам, това което се говори са слухове, каза Митов. "Това зависи от президента, когато връчи мандата, ние ще започнем да работим така, както се изисква по Конституция“.

Всяка една натовска държава трябва да засилва отбраната си в тази ситуация, ние сме на източния фланг на НАТО и всички наши действия са насочени към това България да модернизира отбранителните си способности, категоричен е Митов.

Борис СЕИЗОВ