На консултациите между президента и коалиция ГЕРБ-СДС Даниел Митов призова да се спре с говоренето, че предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна ще ни вкара във войната, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Това притеснява партньорите ни от НАТО, защото тези сигнали не им позволяват да ни оценят като отговорен член на Алианса", посочи Митов.

Президентът отговори, че на нито една среща на върха не е усетил и намек в тази посока от страна на партньорите ни от НАТО и ЕС и че в Алианса няма правило, което да задължава дадена държава да предоставя оръжие на трета страна.

Президентът призова внимателно да се подходи спрямо идеята за предоставяне на старото въоръжение на Украйна и получаване на ново в замяна. Той предупреди, че преоборудването изисква време.

"Да не стане сливи за смет. Никъде няма "Давам си старото оръжие и получавам като подарък ново. Моят ангажимент като върховен главнокомандващ е аз да не допусна намаляване на способностите на Българската армия, защото виждаме каква е ситуацията не само на Север, но и на Балканите", каза Радев.