"Реториката на ПП-ДБ има извести нетрадиционни залитания и подходи, които изискват естествено и малко по-нетрадиционен отговор от наша страна. Първият да пита вторият какъв ще е съставът на потенциалния кабинет е необичайно, но в същия момент е логично от наша страна, тъй като вижте в каква ситуация се намираме". Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, като заяви, че ако не се изясни този въпрос, отиваме на избори.

"Те казват, че няма да подкрепят правителство с първия мандат и правителство с участието на ГЕРБ, а искат да се реализира втори мандат с тяхно правителство, а ГЕРБ да ги подкрепят от парламента. В това няма нищо рационално. На подобно предложение в цивилизования демократичен свят ще им се смеят", допълни още Митов.

Зам.-председателят си зададе въпроса дали ПП-ДБ са говорили с другите партии и коя ще ги подкрепи за втория мандат, при положение, че:

"Имат вечните критици от ДПС, БСП нямат достатъчно депутати, нито напоследък изпитват симпатии към ПП-ДБ. "Възраждане" са категорични, че няма да подкрепят нито един мандат. ИТН - на практика свалиха кабинета на Петков. Оттам какво означава? Ако сега ние не изясним този въпрос, който зададохме днес, отиваме на избори", смята той.

Според него от ГЕРБ-СДС не са зачеркнали първия мандат и докато не изчерпат възможностите за разговор с ПП-ДБ, не биха тръгнали в друга посока. Той повтори тезата на ГЕРБ, че това би била най-стабилната формула и в парламента, и по отношение на приоритетите.

Зам.-председателят на ГЕРБ каза, че се стремят да поддържат добрия тон, защото балансите са крехки и да проявяват разбиране, защото, според него, ПП-ДБ тепърва се учат.

На лидерската среща е имало добър тон, съобщиха от БНТ.

"И двете преговорни групи влязохме с ясното съзнание, че стоят тежки отговорности за решаване на проблеми пред държавата, които са много сериозни и си дължим като минимум уважение и заради избирателите. Този тон липсваше в последните парламенти и за мен е радостно, че цари цивилизован нормален, смислен диалог.

Да се постигне нещо след период на такава тежка конфронтация е трудно, стъпките са бавни, ще се извървят, но трябва много внимателно в момента да си мерим думите и да мислим единствено за обществото и държавата и за проблемите, които стоят пред гражданите и да сме наясно, че без стабилно управление, подкрепено от солидно мнозинство в НС, решения не могат да бъдат постигнати", категоричен е Даниел Митов.

След като разговорът по законодателната програма се е получил, следващата стъпка е да се премине към управленска програма. В момента се сформират групи от двете коалиции, които ще започнат да си говорят по управленската програма, което ще е съвместно усилие.

За Асен Василев заяви, че днес са видели човек, с когото може да се разговаря по приоритетите, но не каза дали ГЕРБ-СДС биха се съгласили той да е финансов министър. Отказа да коментира и с кои предложения на ПП-ДБ за министри ГЕРБ-СДС биха се съгласили.