"Аз лично ще гласувам на хартия. Не че не мога да гласувам и с машина, но няма технология на този свят, която да не може да бъде манипулирана, пробита. Разговорът за флашките е съвсем легитимен. Не напразно Германският конституционен съд е забранил въвеждането на практика на машини в Германия". 

Така заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов коментира в ефира на bTV промените в Изборния кодекс, които предвиждат връщането на хартиената бюлетина като опция за гласуване. 

В сряда се очаква те да бъдат гласувани окончателно в пленарна зала, а приемането им в правната комисия отне цяла нощ на депутатите миналата седмица. 

"Технологиите са хубаво нещо, когато бъдат използвани правилно и прозрачно. Изборите са прекалено чувствителен момент във всяка една демокрация, всички трябва да сме уверени, че са прозрачни и честни и не може да се заиграваме с вота на хората", аргументира Митов желанието на ГЕРБ да се върнат хартиените бюлетини.

По думите му хората в чужбина ще могат да гласуват и след промените в кодекса, но определи изборния район "Чужбина", въведен с последните промени в кодекса, като необмислена идея, произлязла от това, че политическите им опонентите нямали капацитета да правят смислени реформи. 

Друга промяна пък засягала обявяването на бюлетини за невалидни - Митов обясни, че ако вотът ясно се вижда на дадената бюлетина, то тя ще бъде приемана за валидна. 

Въпреки отварянето на Изборния кодекс, Митов подчерта, че за ГЕРБ е важно да има редовно правителство и ще се водят разговори в тази посока.

Той посочи и, че по-късно днес от партията щели да изнесат данни по казуса "Джемкорп".