Много фактори, включително и калпаво управление, доведоха страната до етапа да въвеждаме антикризисни мерки. Точно поради тази причина  ГЕРБ – СДС разработиха цялостна програма, която е фокусирана върху разрешаването на най-належащите проблеми. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ/СДС в 3 МИР Даниел Митов, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Варна.

"Стратегията е в обем от 140 страници. Идеята ни не беше да изготвим просто един голям документ, а да намерим най-правилното решение за всички проблеми. Върху всеки един ред, върху всяка една цифра е мислено много. Имаме хората, експертния потенциал и опита, които ни послужиха да изработим стратегия насочена към всеки един икономически отрасъл, но и да е логически свързана с останалите сектори.

Най-важното беше да изготвим документ, който да е съотносим към бюджета, като експертизата на Кирил Ананиев и Владислав Горанов бяха изключително полезни, защото когато правим планове и обещаваме на хората неща, трябва да знаем, че можем да ги изпълним“, категоричен бе Даниел Митов.

Водачът на листата на ГЕРБ/СДС в морската столица изведе и няколко проблема, които могат да бъдат решени в кратки срокове.

"Говорим за цените на електроенергията, които трябва да бъдат свалени надолу, а докато това се случи – държавата трябва да отпусне адекватни компенсации на бизнеса. Бойко Борисов много пъти е казвал – токът си го произвеждаме ние, той си е български. Имаме го и няма нужда да е толкова скъп и държавата разполага с необходимите инструменти, за да не е толкова висока цената му. Защото истината е, че бизнесът изнемогва в момента.

Вторият важен проблем, който също не търпи отлагане се отнася до цените на горивата.  

Тръгнаха си "юнаците“  от Промяната и горивата тръгнаха да падат с по 20-30 стотинки по бензиностанциите. Оставям на въображението на българите защо се случи така.

По отношение на газа е важно да се отбележи, че там ситуацията е малко по-сложна, но алтернативи има и ние знаем как да организираме институциите, така че да бъдат организирани прозрачни търгове и да договорим нужните количества на достъпни цени, при това с дългосрочни договори. А не както в момента – посредници, танкери, които не знаем дали въобще ще пристигнат и каква е цената им. Хората, които ни убеждаваха по телевизията, че това е правилното решение, реално също не бяха наясно.

По темата може да се говори много, но е факт, че ние знаем как да подредим тези неща, за да се стабилизират цените на енергоресурсите . По този начин бизнесът ще има устойчивост, а домакинствата сигурност“, категоричен бе Митов.

Той обърна внимание и на европрограмите, по които от около година и половина  има усвоени нула лева.

"Пълен потрес е Планът  за устойчивост и развитие, а ЕК им го върна със стотици забележки. Според мен, туризмът трябва да стане национален приоритет и да се намерят механизмите хората от сектора да кандидатстват с европроекти. Давали са  ни пример, как ако ресторантьор може да си закупи енергоспестяваща техника по програми и нашата задача е да намерим начин подобен тип кандидатстване да стане достъпно. Защото в крайна сметка, това ще облекчи както туристическия сектор, така и туристите.

Същото важи и за банките, които гледат на туристическия сектор като рисков и не кредитират. Тук ББР има своята роля и нашата цел е да намерим правилния подход, за да помогнем на сектора“, коментира още Митов.

Той допълни, че е много важно да се увеличат парите за реклама на страната за популяризирането ѝ като отлична туристическа дестинация.

"България предлага невероятни условия за туризъм, при това целогодишно, но средствата са малко. А има какво да предложим на света, като по никакъв начин не изоставаме от нашите преки конкуренти – Гърция, Хърватска, Черна гора и т.н. Просто се иска воля“, каза в заключение Даниел Митов.

Десислава ВАСИЛЕВА