Изключително сме разтревожени за инцидента, който се случи в Полша – държава, наш партньор в НАТО. Това каза в кулоарите на Народното събрание Даниел Лорер от "Продължаваме промяната“, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Изказваме нашите съболезнования на нашия съюзник и следим ситуацията. Днес следобед ще има закрито заседание на Парламентарната комисия по отбрана и по Външна политика, където очакваме да чуем повече от министрите и службите“.

За България няма никакви рискове, категоричен е Лорер. "Ситуацията се контролира, няма повод за тревога. Такива неща се случват, когато има конфликт между съседни държави, а Полша граничи с Украйна, така че в момента няма за какво да се притесняваме изобщо“.

Нуждата от превъоръжаване на нашата армия е остра и това няма никакво отношение със случилото се в Полша, заяви още Лорер. "Тя е закъсняла с 30 години, време е да се освободим от съветската техника и да я заменим със съвременна, натовска такава. Това, което също е важно и искаме да поощрим служебното правителство да побърза с възстановяването на българския посланик в НАТО. Именно в такива ситуации е важно да имаме директен досег с тези институции“.

Борис СЕИЗОВ