Онези, които пипат Изборния кодекс, очевидно те бутат страната към избори. Това каза в студиото на БНТ Даниел Лорер от "Продължаваме промяната“ "В това няма никакво съмнение. И ГЕРБ, и ДПС, и БСП отново се занимават с Изборния кодекс.“

Преди всичко хората излязоха днес на протест, защото смятат случващото се за непростима подмяна на техния вот, смята Лорер. "Нашият апел е тези, които ни бутат към избори, да слязат от този предизборен експрес. 48-то НС току-що започна работа и изведнъж отново се заговори за избори. Ако това е по-важно от бюджет, от война, от Плана за възстановяване, ние ще ги изслушаме, ще направим съответната комисия и ще ги изслушаме, но за нас това е абсолютно ненужно в този момент“.

Ние работихме заедно с БСП 7 месеца и успяхме да извадим България от редица кризи, но в 48 НС се оказахме от двете страни на една сложна дилема – искаме ли да имаме честни избори или искаме да се върнем към една стара практика, а именно гласуване с бюлетина, допълни Лорер.

Категорично – не сме поели ангажимент да затворим 2026 г. въглищните централи, заяви Лорер. "Няма затваряне на централи, има намаляване на емисии. Няма План за възстановяване без съдебни реформи. И на финал – батериите и ВЕИ-та са добра алтернатива.“

Задължението на първия политически играч е да се опита да сформира коалиция за съставяне на правителство, смята Лорер. "Ако мандатът стигне до нас, ние ще предложим правителство на малцинството“.

Нашето условие е да бъдат изтеглени предложенията за промени в Изборния кодекс, искаме изцяло да се върнат само машините в секциите с над 300 избиратели, за да започнем отново диалога, категоричен е Лорер.