Погрешно се интерпретира думата код. Под думата код хората, които не са ИТ специалисти, си представят шифър, който ви дава възможност да отключите някаква функционалност на машината и така да я управлявате. На практика разбирането на думата код е коренно различно. Това заяви Даниел Христов, водещ експерт по електронно управление и електронно гласуване, в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" в коментар могат ли с кодове да се манипулират изборите. Има се предвид изходен код, който представлява инструкцията, по която работи една машина, обясни Христов.

Той даде пояснение, че чрез този код вие притежавате правилника за работа на една машина.

"Това не означава нищо друго, освен че виждате една прозрачност затова как работи самата машина", категоричен е експертът по електронно гласуване.

По думите му няма как да се изкриви вота, който гласоподавателя е дал и това не е код за отключване.

"Всяка една партия, която заяви желание, може да получи достъп до кодовете от ЦИК. На изборите такова желание заявиха от "Демократична България", "Продължаваме промяната" и от "ГЕРБ"", каза Даниел Христов. 

Христов заключи, че е много по - малка възможността за манипулиране на машинния вот, която теоретично съществува при хартиените бюлетини.

Цоня СЪБЧЕВА