Изложбата "Бягащият човек“ представя погледа на творци към войната в Украйна. Това стана ясно от участието на Дамян Дамянов, художник, график и илюстратор, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. "Хайде стига с тази война“, чуваме често - няма как да не говорим за нея, защото тя все още се случва и все още е заплаха не само за Украйна, но и за региона. Този проблем е далеч от намирането на решение“, каза Дамянов.

Идеята е на художника Анна Симеонова, двигател на платформата "Плакат комбинат“ – посветена на български съвременни плакатисти. Проектът е финансиран от Национален фонд "Култура“. Изложбата е подредена в Дома на киното. Зрителите могат да видят плакати на 10 български художници- Кирил Златков, Николай Петросенко, Петър Чучулигов, Димитър Трайчев – Сталкер и още.

"Излязохме от зоната си на комфорт, като трябваше да облече във видео чувствата си и разсъжденията си във връзка с този ужасен конфликт. Човек си дава сметка, че войната се случва в двора на съседа и утре може да се случи и тук. Това усещане за близост на ужаса ме провокира да направя своя кратък анимационен филм за изложбата. Не ми излиза от ума историята на млада украинка, която месеци наред е сънувала, че Киев е нападнат от вражеска армия. Тя не уточнява дори коя. На 24 февруари преди 2 г тя се събужда от сирените в града и си казва "Пак ли тези кошмари?“ Ужасът обаче се оказва реалност и тя се укрива в бомбо убежище.“, разказа подробности около проекта Дамянов. Сега жената е в България, а художникът нарича паралела между нейните сънища и случилото се в реалността "синхронично“.

"В друга история на млад мъж, избягал от Русия, стана ясно, че никой в Руската федерация не е вярвал, че Русия ще нападне Украйна наистина – той каза, че е бил изключително изненадан да открие, че армията им е навлязла в Украйна. Това са разкази на конфликта, разкази на хора с мечти за бъдещето, построили са домове, част от които вече ги няма. Те трябва да започнат отначало и пазят надеждата да се върнат при роднини, които не са виждали с месеци“, разказа още за срещите си с украински бежанци Дамян Дамянов.

Художничката Надежда Комитска е направила експериментално видео за войната. Снимала е в поизоставени индустриални сгради в София, които много напомнят на пейзажа от бомбардирана Украйна, уточни Дамянов. "В тази колекция от видеа до всеки плакат има QR код, като сканираме кода, той препращам към страница в YouTube и можем да гледаме творбите на участниците. Изложбата продължава до 26 декември“, даде разяснения художникът.