"Демократична България" внесе в Народното събрание законопроект, с който нефтеният пристанищен терминал "Росенец" се отнема от "Лукойл" и се връща на държавата. Месец след влизането на закона в сила правителството трябва да прекрати концесията на терминала, съобщиха от пресцентъра на партията.

Това става с промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, внесени от народните представители Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Мартин Димитров. С него се създават разпоредби, с които се налага забрана за възлагане на концесии на обекти на критичната инфраструктура, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров петрол с произход Русия или изнесени от Русия, а съществуващите концесионни договори се прекратяват.

"Стигнахме до този етап, тъй като интересите на страната не бяха защитени адекватно, а служебният кабинет обслужи всички изисквания на руската компания", коментира Ивайло Мирчев. И добави, че това е поредната стъпка от плана на "Демократична България" за депутинизация на страната, обявен на 13 май миналата година.