Държавна агенция "Национална сигурност" е започнала проверка на договорите за изработка на нови вагони за БДЖ от завода в Дряново.

Причината е, че предприятието затваря от другата седмица, пращайки на борсата над 100 свои служители, за което вече "Фокус" писа.

От завода обвиниха БДЖ за неизпълнение на договореностите. ДАНС имат ангажимент към железниците, тъй като са част от Националната сигурност, съобщава NOVA. 

Заводът за вагони в Дряново е едно от двете останали предприятия у нас, което работи с БДЖ. Там са изработени всички пътнически вагони за железницата преди повече от 30 години. През 2021 г. предприятието постига договорка за рециклиране и модернизиране на 15 вагона, но заради пандемията се получава забавяне. Все пак, прототип на съвременен вагон има и той вече е минал всички проби. 

Според управителя на завода Валери Димитров този вагон е над средноевропейското.

От завода в Дряново упрекват БДЖ, че не влиза в положението на завода да даде отсрочка за изработването на вагоните.

150 души са били освободени в началото на годината, а останалите 110 – от понеделник отиват на борсата. Хората се притесняват, че няма къде да работят.

В своя позиция до медиите БДЖ съобщи, че смятат претенциите на завода към тях за неоснователни, тъй като са били направени достатъчно компромиси. Изплатена била и около 30% от обещаната сума по договора.