ДАНС е започнала проверки срещу членовете на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, съобщиха от съвета. Държавната агенция е сезирана от дружеството "Търговска лига", казаха пред NOVA призовани да дадат показания членове от съвета. Според тях до разпитите се е стигнало, след като разрешението на правителството за частна детска болница беше оттеглено от кабинета.

Телефонните обаждания от страна на Държавна агенция "Национална сигурност" започват преди седмици. Някои от членовете на Обществения съвет дори вече са разпитани, но отказват да споделят публично темата на разговорите. Обажданията от ДАНС достигат и до Надежда Цекулова и Мария Шаркова. 

Шаркова заяви, че е озадачена защо ДАНС правят тази проверка по този сигнал. "В рамките на кои свои правомощия? Каква може да е връзката на членове на Обществения съвет с националната сигурност", пита тя.

"Като всеки нормален гражданин се чувствам притеснена ДАНС да проверява работа, която аз смятам, че върша добросъвестно. Нашето тълкувание на задълженията ни като такъв консултативен орган е именно да имаме позиции и да ги изразяваме", каза Цекулова.

В позиция от дружеството, подало жалба, заявяват, че искат от здравния министър да бъде спряна дейността на Обществения съвет. А сред мотивите изтъкват "неправомерно и системно вмешателство в работата на държавните органи". И също - "принудително" убеждаване на премиера Димитър Главчев да отмени решението за строеж на частна детска болница преди да бъде изградена държавна. 

"Министърът на здравеопазването веднага да разпусне Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница поради неправомерно и системно вмешателство в работата на компетентните държавни органи", настояват от "Търговска лига" АД. 

Членовете на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница (НДБ) към Министерството на здравеопазването арогантно, без никакво правно и фактическо основание, симулираха обществен натиск на 30 април и 1 май т. г., за да принудят служебния премиер да отмени законосъобразното и правилно Решение № 318 на МС от 30 април 2024 г. за одобряване на съвременната многопрофилна "Мама и Аз" в София с малко педиатрично отделение", пишат от частната компания.

Засега от Здравното министерство не коментират извършваните проверки от ДАНС нито дали ще бъде разпуснат Общественият съвет. "Министерството на здравеопазването няма отношение към проверки на специализирани органи за контраразузнаване и сигурност и не е информирано за извършването на проверка от ДАНС", се казва в позицията на ресорното ведомство.

"С или без формално съществуващ Обществен съвет ние няма да спрем да си говорим и да спрем да имаме разбиранията, които имаме. По всякакъв начин се опитват да ни дискредитират", заяви Цекулова.

Шаркова каза: "След като се полагат толкова огромни усилия да се заглушат нашите гласове, очевидно, че сме си свършили работата и че пречим на някого".

На какво основание са разговорите в ДАНС и каква ще бъде позицията на Здравното министерство вероятно ще стане ясно през следващите дни.