България, като страна членка на ЕС и НАТО, е обект на системен разузнавателен интерес, съобщава Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в доклад, публикуван на сайта на Министерски съвет. 

"През 2021 г. той е насочен основно към: политиката и ангажиментите на страната ни като член на НАТО и ЕС; специфика на отделни двустранни отношения; актуалните процеси в сектор "Сигурност“, в т.ч. превъоръжаването и модернизацията на Българската армия; процесите и субектите във вътрешнополитическата сфера, особено в контекста на множеството избори през 2021 г.; процеси в икономическата и социалната сфера; процеси и настроения в отделни общности в България; актуалното състояние на българските общности зад граница и др".

"Не се отчита промяна в основните цели на чуждата разузнавателната активност, които са свързани със създаване и разширяване на позиции за влияние и въздействие в държавни, военни, научни, културни, образователни и религиозни институции, в медиите, неправителствения сектор и др., както и с действия, насочени към придобиване на национална или чуждестранна класифицирана информация, или на други чувствителни данни от различен характер. Изпълнявайки националните приоритети на собствените правителства, чуждите специални служби продължават да са ангажирани и с действия по износ към България на специфични за съответната държава вътрешни проблеми".