Мъжете над 50 години попадат в рисковата група за рак на простатната жлеза. Това каза д-р Живко Сиромахов, уролог с опит в диагностиката и лечението на злокачествените заболявания на отделителната система от болница "ВИТА", в интервю за предаването "Здравето на фокус" на Радио "Фокус".

Друг рисков фактор е фамилна предразположеност - баща, чичо, дядо с рак на простатата. Лекарят обърна внимание, че има някои гени, които се предават по женска линия - от майка, от леля, от баба, които отговарят за карцином на яйчник и на гърда.

"Когато задавам въпроса, имате ли фамилна предразположеност, винаги питам дали има майка или баба с карцином на гърдата или на яйчника, защото това също е важно". 

Д-р Сиромахов е категоричен, че независимо дали има фамилна обремененост, редовната профилактика е задължителна, защото в началните стадии ракът на простатата няма симптоми.

"Така че всички трябва да правят профилактика, както казвам на пациентите  - "годишен технически преглед".

Лекарят поясни, че първата част, преди прегледа, е лабораторната.

"Най-важното е пациентът да е изследвал маркера за простата - PSA, кръвен, лесно достъпен тест, който не е туморен маркер. Това е молекула, която се секретира от простата. Повишените стойности не говорят категорично за рак, те подсказват, че нещо се случва - може да е уголемена, може да е възпалена, може да има някаква придружаваща инфекция, но е важно пациентът да го е изследвал предварително.

Искам да отбележа нещо много важно, което трябва да се има предвид, за да се изследва правилно маркерът за простата. Пациентът трябва да има 7 дни полово въздържание. Ако е имал полови контакти, се качва маркерът и може да е лъжливо позитивен".

Д-р Живко Сиромахов каза още, че при втората част от прегледа, която включва ехографската диагностика, е много важна подготовката на пациентите.

"При уролога те трябва да дойдат с позив за уриниране - трябва да има урина в мехура. Простатата и мехура са свързани органи. Пикочният мехур е кух мускулест орган, ако той е празен, няма как да се види простатата. Преглежда се ехографски, след това пациентът уринира и непосредствено след това се преглежда отново, за да се види дали има остатъчна урина. В този преглед ние търсим рака на простатата, но търсим и доброкачествената простатна хиперплазия, не е редно да преглеждаме само за едното". 

Третият метод на диагностициране е ректалното туширане, допълни лекарят. "Над 70% от карциномите на простатата произтичат от зоната, която е най-близко до дебелото черво. Ако има някакво уплътнение, възел или някаква друга промяна, с този преглед най-лесно можем да го усетим. През ректума се пипа простатата, за да се види дали има някакви възли и уплътнения.“

Медицината в България разполага с абсолютно всички модерни методи за лечение на карцинома на простатата, подчерта д-р Сиромахов, но обърна внимание, че най-важно е заболяването да бъде открито в ранните етапи.

Росица АНГЕЛОВА