Д-р Веселин Балкански, кандидат-народен представител от КП "Български възход" за Варна, е подготвил цялостна концепция за реформа в здравеопазването. Това съобщи   Радио "Фокус" - Варна кандидатът за народен представител. 

Известният варненски лекар обаче акцентира за нуждата от реформи в Спешната помощ, която е едно от най-уязвимите звена в системата. 

"Необходима и наложително е извършване промяна в спешната помощ. Преди години, когато беше отделената неотложната от спешната медицинска помощ, бяха структурирани центровете за спешна помощ и необходимите филиали. Днес обаче има промяна в населението и към момента имаме реална представа за натовареността по региони. На тази база трябва да има ново разпределение и числеността на персонала към центровете и филиалите.

Населението във Варна и региона има потребност от неотложна помощ, защото за пациента всеки един случай е спешен. До този момент филиалите оказват и неотложна помощ, която не се заплаща. Затова е необходимо да бъде въведена карта, с която пациента да заплаща и при неотложната помощ, както при джипито.

Предлагам също така във филиалите да бъдат предоставени и апарати за извършване на основните лабораторни изследвания и бързи тестове. Те ще помогнат на екипите да преценят дали наистина даден случай е спешен или неотложен, за да знаят какво да е тяхното поведение.

Възнаграждението на работещите в тези центрове е много ниско. Работещите в сферата на здравеопазването трябва да получават високо и достойно възнаграждение, което да осигурява спокоен живот за тях и техните семейства. Лекарят, медицинската сестра и останалите в екипа трябва да мислят само и основно за пациента", категоричен е д-р Балкански.  

Според него има нужда от повишаване готовността на лечебните заведения за болнична помощ да приемат и лекуват пациенит в застрашаващо живота състояние.