Читави хора не желаят да се занимават с политика. Налице са две кризи - на личностите и на идеите. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" д-р Ваня Нушева – преподавател по политическо поведение, изборни системи и изборна администрация в Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

По повод припокриването на 80% от имената на кандидатите за национален и европейски парламент тя каза, че сме свидетели на едно специфично презастраховане: "Предвид това, че могат да бъдат пренаредени листите, благодарение на избора на избирателите, на решението на избирателите, също са възможни изненади за партиите. В стремежа си политическите партии да осигурят представителство на онези техни най-активни политически лица, могат да се стремят да се презастраховат".

Според д-р Нушева изненади от избирателите ще означава те да са активни, като гласуват преференциално за свои предпочитани кандидати: "Особено е възможно подобна изненада в участниците в избори, които са коалиции. Тогава, когато имаме коалиции от партии способността на различните политически партии, които са членове на коалициите, да мобилизират подкрепа също е много важен фактор. Така че това трябва да го имаме в предвид. И не на последно място, когато говорим за криза на лидерите, на това дали има желание за нови лидери, всъщност нещо друго трябва да отчетем – има още няколко политически субекта, които се намират под границата за влизане в парламента, но те в случай на ниска избирателна активност ако влязат в парламента, могат доста да объркат сметките на партийните ръководства при формиране на партийните листи, и съответно част от важните, значимите за партията хора да не влязат в парламента. Така че това са няколкото обяснения, които можем да търсим зад номинирането в няколко листи", обърна внимание Ваня Нушева.