BreastHelp е първото безплатно мобилно приложение у нас за профилактика, скрининг и проследяване на рак на гърдата. "Има го абсолютно безплатно, достъпно на медицинската платформа Haelee, където можете да си направите профил и да го изтеглите. И там, след като попълните една кратка анкета въпросник и се отчетат вашите рискови фактори, на всеки пациент ще му бъде генериран алгоритъм, спрямо който да може да му напомня смартфонът, че трябва и му е дошло точно определеното време за самопреглеждане този месец. Има инструкция стъпка по стъпка както с описание, така и с картинки как да го направи в домашни условия, лесно, удобно, комфортно, без да се притеснява“, заяви д-р Ваня Митова, началник на Отделението по обща хирургия на УМБАЛ "Лозенец в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Идеята за създаването на първото безплатно мобилно приложение у нас и алгоритъмът за поведение са дело на д-р Ваня Митова. Тя добави, че приложението е напълно безплатно и леснодостъпно за всички, желаещи да го изтеглят на телефоните си.

"Идеята за създаването на приложението е резултат от ниската здравна информираност на жените, от това, че в нашата родина към момента нямаме действаща скринингова програма за рак на гърдата. Дезорганизацията в здравната система ме доведе до идеята, че е добре да се опитаме да направим нещо, с което да повишим профилактиката към това социално значимо заболяване, да накараме хората, все по-често да им се напомня, че трябва да отидат на съответния лекар, да им дадем възможност този път до лекаря да бъде улеснен, съкратен. Всичко това, съчетано с факта, че голяма част от пациентите, които вече са диагностицирани с рак на гърдата, лекувани са, в един момент просто губим във веригата. Те не достигат до пълното си проследяване и пълния си обем на проследяване, защото в даден момент не знаят кога да отидат на съответния преглед, не знаят в кой диспансер да се диспансеризират и ред такива причини“, добави д-р Митова.