Вчера на кръговата маска, която проведохме, беше представена програмата "Стъпки заедно“. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ д-р Татяна Предова – държавен експерт в Дирекция "Приобщаващо образование“ към МОН. "Бяха представени актуалните тенденции на агресията в образователните институции и съвместно с педагогическите специалисти, със социалните партньори, неправителствения сектор обсъдихме бъдещи решения за политики, които да подобрят общуването в училище, да преодолеят езика на омразата и да доведат до сигурна училищна среда“.

От това, което вчера беше представено, по принцип МОН в последната година реализира доста мерки, които са свързани с предизвикателствата на живота, заяви Предова. "Това беше кризата с КОВИД-19, конфликтът, войната в Украйна и бежанската вълна покрай нея. Една от дейностите, това беше всъщност създаване на работна група за изработване на единен унифициран инструментариум във връзка с оценка на индивидуалните потребности на децата и учениците. Специалисти от мобилната група бяха обучени в работа с травма. В резултат на покана от Съвета на жените бежанки в България съвместно с израелска здравна коалиция инициирахме информационна кампания под надслов "Училище без агресия“. Всъщност вчерашната кръгла маса е продължение на тази кампания. В рамките на кампанията събрахме и обобщихме 196 истории от модели, добри практики от училищни психолози, директори на училища и ученици, като в момента три от най-добрите истории се филмират и ще бъдат представени обратно в образователните институции, може би и в медиите, разбира се, чрез защита на личните данни. И целта на тези филмирани истории е да отправят нужните послания, насочени към превенция на агресивните прояви сред подрастващите и отново целим всъщност създаване на тази сигурна училищна среда посредством формиране на култура на общуване без насилие, без използване на езика на омразата."

Работим по посока на социалната и емоционална интелигентност на учениците, допълни д-р Предова. "С цел стимулиране на ученическото участие и засилване ролята на учениците в училищния живот и като част и от създаване на сигурна училищна среда към настоящия момент МОН провежда конкурс между ученическите съвети за най-добра инициатива на ученически съвет, като първият етап ще приключи, т.е. ще излязат резултатите до края на декември. Работим по посока на социалната и емоционална интелигентност на учениците, която е от особена важност за пълноценното общуване, самопознание, вземане на верни решения. И в тази връзка работим с неправителствения сектор и такива организации, които имат опит при въвеждане и развиване на социално-емоционални умения при децата и учениците чрез разработена от тях богата палитра от материали, свързани със социално-емоционално учене, обучение на наши експерти и други инициативи в тази посока. Осъществена е среща с представители на училищни психолози за очертаване на сътрудничество в посока на подкрепа на дейността им, като тези работни формати, на срещи с тях ще продължат да се осъществяват, с оглед на важната роля на училищните психолози в създаване на сигурна училищна среда и подкрепа на децата и учениците.“

Разбира се, изключително важно е междуинституционалното сътрудничество и в тази връзка си сътрудничим с всички институции, заинтересовани страни, неправителствен сектор, социални партньори, допълни д-р Предова. "Същевременно за нас е особено важно да привличаме и родителите и в тази посока, чрез програмата "Стъпки заедно“, чрез проекта в момента на МОН, който се реализира в подкрепа за приобщаващо образование, работим в посока на работа с родителите, които са много ценен партньор за постигане на устойчиви резултати в работата с децата и учениците.

Разбира се, изключително важно е междуинституционалното сътрудничество и затова си сътрудничим с всички заинтересовани страни, заяви Предова. "За нас е важно да привличаме и родителите и работим в тази посока за постигане на устойчиви резултати за работа с децата и учениците“.Важно е междуинституционалното сътрудничество и в тази връзка си сътрудничим с всички заинтересовани страни, заяви Предова. "За нас е важно да привличаме и родителите и работим в тази посока за постигане на устойчиви резултати за работа с децата и учениците“.