Световният ден на социалната работа се чества ежегодно от 2007 г. насам и неговата цел е да направи по-видима социалната подкрепа и ролята на всички, които работя в социалната сфера – психолози, педагози, социални педагози, специални педагози, рехабилитатори, трудотерапевти, детегледачи. Това каза д-р Събина Събева – член на УС на фондация "Международна социална служба – България", в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Тя отбеляза, че много от университетите у нас предлагат социални специалности, но малка част от студентите се насочват реално към дейности, които пряко работят с хората и оказват подкрепа. "Едно от обясненията е, че това е неблагодарна, високонатоварваща работа. Ниското заплащане е друга причина", посочи Събева.  

Тя подчерта, че всички заинтересовани страни трябва да работят заедно – държава, общини, гражданско общество. Обществото трябва да се научи да разбира различните, да ги приема и да помага с каквото е по силите му. "От тази съпричастност ще дойдат тези, които ще бъдат новите социални работници, и няма да се страхуват да влязат и реално да работят за тези хора", коментира тя.  

Като един от проблемите тя посочи липсата на Стратегия за детето, няма и дебат по темата. Миналата година е приет документ в подкрепа на решение на Съвета на Европа за гаранция детските права. "Този документ ще определя действията на държавата, на неправителствени организации, на общини по отношение на спазване правата на детето. Той е насочен към най-уязвимите групи деца – децата, живеещи в бедност, бездомни, мигранти, деца, които са уязвими към рискове, каквито са децата с увреждания, живеещи извън семейството си. Фокусиран е в няколко направления – осигуряване на условия за ранно детско развитие, пълноценно хранене, качествено образование, включващо образование, здравеопазване и осигуряване на адекватни жилищни условия. Очакваме всеки момент да започне оперативното планиране кое в какво време ще се изпълнява, тъй като срокът е 2030 г.", обясни Събева.  

В последните години на преден план излизат конфликтите в семействата, конфликтите между разделени родители, домашното насилие и децата, които са поставени в средата, посочи още тя. "Това оказва влияние върху тяхното психическо и емоционално развитие след това", подчерта Събева. Друг проблем са децата с психични страдания и поведенчески проблеми.  

По повод Световният ден на социалната работа на 21 март в зала 10 на НДК от 10.00 до 15.00 ч. ще се проведе Форум "Смелост, солидарност, социална работа“. Събитието се организира от Български център за нестопанско право, фондация "За нашите деца“, фондация "Международна социална служба - България", Национална мрежа за децата, фондация "Светът на Мария“ и SOS Детски селища – България.

Живко КРЪСТЕВ