Наистина много хора са болни, но това не е необичайно това – сега е студеният сезон, когато повече от хората са вътре и има условия за педаване на вирусните инфекции. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ пулмологът д-р София Ангелова. "Един болен човек в едно затворено помещение отделя 250 хиляди частици вируси, когато говори, а ако силно кашля – стигат до 800 хиляди, ето как става заразяването. Не трябва да забравяме противоепидемичните мерки. Ковид ни показа колко са ценни и как намалихме заболеваемостта и от другите вирусни инфекции, спазвайки противоепидемичните мерки.“

Какво върлува в момента – грип А, грип Б, Омикрон и сред тях другите респираторни вируси, които причиняват така наречената обикновена настинка, допълни Ангелова. "Обикновената настинка и Омикрона по-скоро си приличат. Кое общото? Обикновено хората се събуждат или след работа казват – имам сухота в гърлото, дразнене. На другия ден гърлоболът отминава, обаче се появява обилна хрема. И след това последва една кашлица. Тя е мъчителна, изморителна. При някои може да има еднократна температура. За разлика от грипа, който започва внезапно, остро – силно главоболие, болка в мускулите, ставите. Силно изразена отпадналост, треска и висока температура. Тази клиника е по-близка до грипния вирус. И тук веднага ще кажа как можем да ги отличим. Това, с което разполагаме днес и отправям молба към хората – не изпадайте в паника, а си осигурете тези бързи тестове, с които разполагаме и които могат да разграничат дали е грип или Омикрон. Те се продават в аптеката“.

При грип веднага трябва да започнем лечение с антивирусни препарати, заяви Ангелова.

Риновирусите обхващат до 80% заразяване на хората и тогава пациентът трябва да остане вкъщи за три дни, за да не получи усложнения, за да не заразява останалите и защото, когато вирусът е нападнал нашето тяло, трябва да почиваме, да не губим течности, и тогава оздравителният процес ще бъде по-спасен, обясни д-р Ангелова.

При първи симптоми на вирусна инфекция не трябва да тръгваме с антибиотик, защото с него ще удължим оздравителния процес, отколкото да го спасим – това е изключително важно, подчерта София Ангелова.

Цоня СЪБЧЕВА