Рисковите фактори, които могат да влияят на възникването на рак на гърдата са най-чести при жени в менопауза или при жени с наследствена обремененост, заяви д-р Славея Измирлиева – началник Отделение по образна диагностика в Комплексен онкологичен център в Пловдив за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Имайки някой във фамилията си, тези жени трябва да обърнат внимание и да правят по-чести профилактични прегледи както при специалиста хирург, така и образните изследвания. На второ място трябва да сложим наднорменото тегло, алкохола, тютюнопушенето, хормоналното лечение, което се налага да провеждат някои от жените, физическата активност“, добави д-р Измирлиева.

Тя допълни, че ако имаме качествения живот, съобразяваме се с какво се храним, имаме повече двигателна активност, избягваме вредните навици, би било една от превенциите за намаляване на рисковите фактори.

"Жените трябва да свикнат да правят самоконтрол, да опипват гърдите, да следят за бучки, за придърпвания, секрет от гърдите и това да ги накара да обърнат внимание, да се обърнат към специалист. А за жени, които са вече над 40 години, освен ехографският преглед, прегледът при специалиста хирург, вече би трябвало да има и направена мамография и тя да се прави през две години, за да проследяваме плътността на гърдата, измененията и всичко да бъде навреме открито“, посъветва д-р Измирлиева.

Габриела ГЕОРГИЕВА