Продължава да битува разбирането, че алергиите не се лекуват. По тази причина много хора въобще не търсят помощ за своите проблеми. Това каза д-р Силвия Новакова дм, заместник-председател на Българското дружество по алергология УМБАЛ “Св. Георги" – Пловдив и специалист по детски болести, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Не зная за друг проблем, при който човек да проявява такава пасивност. Срещам се с хора, които са със симптоми от 10-15 години. Толкова години по един и същи начин в определен сезон човек страда и смята, че това е даденост. Това е, защото има неразбиране и незнание за факта, че алергията подлежи на лечение. Лекуват се най-често срещаните алергени – те са с най-добър шанс да се лекуват. Например това е алергията към микрокърлежите на домашния прах, това е алергенът, който води до целогодишните проблеми, свързани с дихателните пътища“, заяви тя.

Медикът уточни, че всеки трети възрастен, който има хронична храма, се оказва, че има алергична хрема. "Най-честият алерген, който е целогодишен, са микрокърлежите на домашния прах. Това е алергия, която се лекува изключително успешно. Към тревния полен, към брезата, към амброзията – това са алергени, които са чести, алергени с повишаваща честота, и ефикасността на лечението на тази алергия е изключително висока. С т.нар. имунотерапия се дава именно шанс на имунната система да започне да възприема всички тези нормални фактори на околната среда, с които живеем, да ги възприема вместо като вредни като нещо естествено“, обясни д-р Новакова.

Тя подчерта, че алергията е лечима.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю".