Би било твърде прекрасно да кажем, че няма вече вируси, но за съжаление нещата не са чак толкова прекрасни. Това каза в предаването “Денят на Фокус" д-р Рени Патаринска, педиатър и специалист по вътрешни болести.

"Честотата на грип А и Б намалява, няма такава епидемичност, рязко намалява заболеваемостта от този тежък вирус, но останалите вируси циркулират целогодишно, те са около нас и са над 200 вируса", посочи д-р Патаринска.

Въпреки това позитивното спрямо грипния вирус е, че те по-рядко водят до тежки усложнения, хоспитализация и лош изход. Заболеваемостта е много по-лека.

Специалистът препоръчва, с настъпването на пролетта хората да си набавят слънце, като прикарват повече време навън, да имат повече двигателна активност, добра храна и позитивно мислене.

Тези, които имат алергии, или полиноза, трябда да се тестуват и да си напарвят справка с поленовия календар, или да попитат лекаря си кои полени кога се появяват, с цел превенция и антихистаминова терапия две-три седмици преди това.  и може да се направи справка и превенция и да се започне антихистаминова терапия две –три седмици преди цъфтежа.

Не тярбва да се притесняваме от вирусите, не трябва да се паникьосваме, но все пак трябва да сме отговорни към здравето си, каза още д-р Патаринска. 

 

Тя посочи, че тази година интереса към ваксината срещу грип е бил доста по-голям, но все пак ваксинационното покритие за България е все още доста ниско - около 3-4 %.