Райският газ има краткотрайно действие и младите мислят, че това го прави невинно забавление за 5 минути. Трябва да знаем, че през тези кратки моменти на действие на газа може да има халюцинации – това е страшно за мозъка, което може да предизвика психози. Не бива да се забравя, че мозъкът е крехък и изживявания, които са ненормални, са психотични и могат да отключат психични проблеми.

Това каза д-р Рада Прокопова, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Света Анна“ в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. Тя ни гостува по повод данни, изнесени от Финансовото министерство, че България е купила стотици килограми райски газ след забраната на консумацията му. Тя влезе в сила миналата година. През 2023 България е внесла 129 000 кг райски газ.

"Това е дрога, която причинява предимно приятни изживявания, което стимулира употребата. Децата не осъзнават, че този газ е наркотик. Най-голямата опасност е нереалната ни преценка за това, какво става около нас, докато сме под влиянието на това вещество. Не знам какво правим, какво правят другите и можем да имаме големи проблеми. Можем да нараним себе си или други – представете си, че сме употребили райски газ и шофираме, че танцуваме на изнесена, висока сцена. Може да се случат сериозни проблеми“, предупреди лекарят.

"Мнимото благополучие, което се получава при употребата на райски газ, усещането за могъщество и всепозволеност създават нереални желания и усещания. Това е лек наркотик,

който винаги може да предизвика употреба на тежки субстанции в желанието на потребителя да продължи това нереално щастливо изживяване. Това са само краткотрайните ефекти“.

Често райският газ в заведенията се съчетава с алкохол и кокаин, а последиците могат да бъдат много тежки и непредвидими, каза още д-р Прокопова.