КОД е гласът на свободния българин, а свободният българин знае, че газа и бензина са нещо, което е предмет на търговски взаимоотношения в условията на свободен пазар – там където го има. Там където обаче го няма, той е заместен от политически игри. Свободният българин знае, че "Газпром“ и "Лукойл“ не са търговски партньори.  Това заяви в интервю за Радио "Фокус“ – Варна д-р Петър Москов, водач на листата на ПП "Консервативно обединение на десницата“ във Варна. Той посочи, че те са политическо средство на Кремъл за постигане на зависимост.

"Преговорите с "Газпром“ и "Лукойл“ не са преговори за постигане на енергийната ни сигурност, те са акт за капитулация, за отнемане на суверенитета на държавата, защото това е целта на Руската държава през тези ѝ оръжия. Има хора, които твърдят, че трябва да направим точно това – да се договорим с мотива, че ей сега, от днес би могло да бъде по-евтино.  Такова поведение е характерно за наркодилърите, които с измамната си доброта знаят, че първите дози ги дават почти безплатно заради старата дружба, но резултатът от тази измамна доброта е ясен за всички ни – зависимост.

Радев и служебното правителство в момента правят точно това и поведението им трябва да бъде оценявано от обществото по същия начин, по който се оценява поведението на наркодилърите.   Защото те превръщат българската държава и българското общество в зависими от тези неща.

Президентът Радев казва простичко следното: аз се срещнах с "Лукойл“, бях добронамерен и резултатът от тази среща е, че днес цената на бензина на бензиностанциите на "Лукойл“ е под 3 лв.  Аз имам един формален въпрос: защо тази среща не се състоя преди 6 години? Смятам, че отговорът е ясен – става въпрос за поставено лице, което изпълнява чужди интереси, в случая интересите на Руската държава“, обясни д-р Петър Москов.

Според него това, което прави в момента Румен Радев и служебното правителство е да издебнат момента , в който българското общество е притеснено за цената на газа, на бензина и да вменят измамно спокойствие.

"Радев е новият Гешев – абсолютно безконтролен. Причината поради, което е на тази позиция е да следва чужди интереси и избира точния момент, за да го направи.

Тези, които направиха Радев президент втори мандат, протестирайки срещу Гешев и клякайки пред президентството са истинските виновници за това нещо. Има фалшификати на дясното, в лицето на "Демократична България“ и  в лицето на "Продължаваме промяната“, които направиха така, че президентът Радев да може да бъде изразител на чужда политическа воля от името на българска държавна институция, каквато е президентството“, категоричен бе д-р Петър Москов.

Той заяви, че това, което трябва да се направи моментално е българската държава да гарантира през всички възможни източници, извън контролираните от руското правителство, енергийната сигурност на страната.

"Има твърдения от правителството на Петков, че предварително са договорени 7 танкера с газ, от които е заплатен само един. Това което трябва да направи сега, днес, българското правителство е да закупи останалите 6 танкера, да напълни газохранилищата и да гарантира на обществото, че през зимата няма да бъде проблем осигуряване на топлината и че индустрията ще продължи да работи. Защото това е смисълът на правителството – да пресича страховете на хората“, каза в заключение д-р Петър Москов.

Десислава ВАСИЛЕВА