Броени часове преди новата 2023 година, специално за Агенция "Фокус" интервю с лекаря на арктическата ни база на о-в Ливингтън - д-р Атанас Пелтеков.

Здравейте.  

Здравейте, Агенция "Фокус". Поздрави от остров Ливингстън.  

Как сте? Колко души сте на Южния полюс? Какво правите в момента няколко часа преди новата 2023 година?  

Ние на практика не сме на Южния полюс, намираме се на остров Ливингстън, който е част от Южните Шетландски острови и на практика е съвсем близко до континента Антарктика. Но това е мястото, където България има научна база, която обслужва учените ни, за да могат да работят спокойно. И всъщност това е основната идея за съществуването на нашата база и съответно експедиция.  

На колко километра сте от Южния полюс?  

Конкретно от Южния полюс не знам точно колко километра сме, но 2 700 км ми подсказват колегите тук ориентировъчно, и сме на стотина километра от континента Антарктика.  

Какво е времето при вас?  

В момента не е добро. Отвън върви снежна буря с много силен вятър, като поривите на вятъра достигат до 50 възела в час, което е доста силно, повярвайте ми, и за съжаление ограничава възможностите да работим на поле, както се казва, в момента.  

От България тръгна нашият научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Какво очаквате да ви докара?  

Първо, това, което очакваме, е корабът да дойде, защото това е събитие, което е изключително силно в новата история на България, и очаквам да докара здрави моряци и здрав персонал, и здрави хора, които да работят на базата. Това е най- най-важното. Извън тези традиционни пожелания, всъщност, очакваме да докарат доста материали, с които трябва да се продължи облагородяването на базата и това тя да стане по-лесно преживяема за хората, които идват тук, и съответно строежът на новата лаборатория да стартира с по-силни темпове.  

Кое е най-вълнуващото нещо, което се е случвало на групата ви на Ливингстън?  

Най-вълнуващото нещо е доста общ термин. Всъщност, цялото или поне мога да кажа, че за голяма част от групата, ако не за всички, самото пътуване дотук, самият трепет на това какво ще заварим, как ще стартира базата, ще се включат ли машините или не – всичко това са дребни частици вълнение, които правят един общ план на вълнение. Така че нямам конкретна ситуация. Всъщност, за нас най-вълнуващото нещо беше, че успяхме за изключително кратко време да си стартираме базата и да започнем работа по проектите въпреки от закъснението, което беше повече от седмица.  

Вие сте лекар – от какво най-често боледуват нашите учени, екипа ни на Ливингстън? Настивате ли, студено ли е при вас?  

Българските антарктици не боледуват. Това е факт. Те са, в кръга на шегата разбира се, те са безсмъртни повечето от тях, най-малкото душевно. Като цяло имаме опасности от 2 или 3 големи групи заболявания. Едното от тях е травматизъм, разбира се, което се случва, защото изпълняваме товарно-разтоварни дейности, строителни дейности, и те са свързани с някакви рискове, защото работим в студена и влажна среда. Обичайно настинки не са характерни по време на присъствието ни, но голямата опасност за хората, които са престояли повече от месец-месец и половина на острова, е да дойдат от нова група с някакъв вирус от континента, почти сигурно цялата група минава през това нещо. И това е една от честите ситуации, които се случват. И се надявам с това да се ограничим в болестите, да не се стига до по-сериозни ситуации.  

Вие от колко време сте там?  

Почти 25 дни, а иначе експедицията стартира около 23 ноември, тръгвайки от София насам, така че повече от месец вече вървим експедиционно.  

Какво най-много ви липсва от дома, от България?  

Трудно е да се определи с едно изречение какво най-много липсва. Хората, които идват тук, много добре знаят какво ще им липсва, когато тръгват към ледения континент, така че всички имаме обичайните притеснения за близките си най-вече, надяваме се всичко да върви нормално по време на нашето отсъствие. Така че това са обичайните притеснения.  

Как ще посрещнете Новата година, как ще приготвите новогодишната трапеза? Ще има ли шампанско? Питам Ви, защото проф. Пимпирев казва, че е посрещал на Южния полюс в палатка Нова година без шампанско и без танци

Честно казано ние се надяваме да посрещнем Новата година и с шампанско, и с танци. Имаме отправена покана от испанската база, която се намира близо до нас, да им гостуваме по време на самата новогодишна вечер, която ние ще приемем вероятно. Така че Новата година ще бъде една приятна вечер в компанията на приятели.  

Ще подготвите ли някои български ястия за Нова година?  

О, разбра се. Тука водим дебат коя от баниците да вземе връх – дали тази с праз или тази с тиква.  

Целият екип на Агенция "Фокус“ ви пожелава щастливо посрещане на новата 2023 година!  

Благодаря ви. Всичко добро и на вас. Успешна и здрава следващата година на вашите читатели, слушатели и на екипа!  

Благодаря ви много.