Добре е кръводаряването да е целогодишно, а не с поводи и в определени дни. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ д-р Николай Николов, директор на Национален център по трансфузионна хематология. "Българинът кръводарява, но някак все пак това, което казвам – по определени поводи, при необходимост за определен човек. Хубаво е да бъде така, целогодишно“, коментира той.

Д-р Николов каза, че е похвално, че всяка следваща година се увеличават фирми, предприятия и учебни заведения, които се присъединяват към инициативите. "Също мога да кажа, че много млади колективи откликват. IT секторът все повече набира сила като брой даряващи, като брой акции, които са с изнесени екипи от центъра, на място. Също практикуваме и когато даден колектив иска да дари в центъра, организираме място, където да дари в центъра. Просто сме гъвкави и реагираме според както е най-добре за тези, които искат да дарят“, поясни той.

Коментира и някои от основните митове. "Във времето имаше и притеснения, които бяха за стерилност на системи, на игли – всичко е еднократна употреба, няма как да се направи каквото и да било като инфекция, заразяване. Това е абсолютно грешно да се твърди“, допълни д-р Николов. "Хубаво е, обикновено се дарява преди обяд, сутрин, добре човекът да се нахрани, да изпие течности, без алкохол разбира се, и тогава спокойно може да дойде в центъра да дари кръв“, каза още той, а 6 месеца след направата на татуировка.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю"