Пиротехническите средства са изключително опасни за домашните и бездомните животни, тъй като това са неочаквани шумове за тях. Това съобщи в интервю на Агенция "Фокус“  д-р Надежда Мечева, ръководител ветеринарна клиника на "Четири лапи“ в гр. Банкя, относно опасностите, които крие пиротехниката за животните.  

"Самият звук и светлина могат да доведат до много тежки състояния у домашните и бездомните животни. Могат да предизвикат силна паника и пристъпи на безпокойство. Затова призовавам всички граждани, които имат домашни любимци, да бъдат с тях в Новогодишната нощ“, изтъкна тя.  

По думите й при бездомните животни е много по-опасно, тъй като много често от силния шум те побягват в неизвестна посока и могат да станат жертва на пътни инциденти.  

"Всяка година много зачестяват такива сигнали при нас за пострадали животинки по този начин. От пиратките, които се мятат в близост до тях, много често тези животинки могат да получат тежки изгаряния. Едно нелекуване на подобни рани може да доведе дори и летален изход при пострадали животинки“, обясни ветеринарният лекар.   

"Пиротехниката има сериозни и тежки поражения върху централната нервна система на животните. Примерно едно коте, което е излязло на разходка на терасата или се е подпряло на прозорец, един такъв силен шум може да го накара да направи движения, които то не иска в пристъп на паника, и може да падне от тераса и някакви по-сериозни усложнения. Трябва да бъдем отговорни и да честваме отговорно празниците си“, поясни Мечева.  

Ветеринарният лекар препоръча да бъдем с домашните си любимци – да ги успокояваме, да им говорим с равен тон, да ги предупредим и да им разкажем какво ги очаква. Също така може да се опитаме да отвлечем  тяхното внимание с любима играчка, награди, да си играем с тях, каза още тя.