Пациентите да спрат да искат електронни направления по телефона. Това призова в ефира на NOVA общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

"Хората трябва да се научат как се отива при лекар. Желателно е пациентът да си запише час. Така взаимно си ценим времето. Трябва да дойде човекът, който ще ползва здравната услуга, а не негов приятел, роднина, както често става. Може да сте решили, че имате нужда от направление за дерматолог. Като дойдете, ще ви прегледаме и може да се окаже, че сте за друг специалист. Хиляди заболявания имат различни клинични прояви. Имахме е куриозни случай. Родител дойде и поиска направление за ортопед, защото детето му си е счупило крака. Като попитах кой крак, той не успя да ми отговори", обясни специалистът.

От години Националното сдружение на общопрактикуващите лекари повдига въпроса да се изработи единна здравна система, така че независимо коя политическа сила е на власт, хората да бъдат спокойни за своите здравни услуги, поясни лекарят.

Относно грипната епидемия, лекарят поясни, че в момента се намираме в плато. Тази година усложнения от грипа се срещат по-често при децата, коментира още докторът.