За пръв път тази година в България има противогрипна ваксина за деца, която се поставя назално. Това каза д-р специализант Милица Дочева от Клиниката по педиатрия в болница "Лозенец“ в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. "Противогрипната ваксина е най-важната превенция. Съветваме всички родители да я ползват, защото тя предпазва от хоспитализации“, каза още лекарят.

"Кашлицата е абсолютно нормална, както и сополите. Въпросът е какъв тип е кашлицата – влажна или суха. В 80% от случаите повод за притеснения няма“. Всяко малко дете, което посещава градина, е нормално да боледува. Ако детето има предшестващи заболявания и слаба имунна система се наблюдават чести пневмонии, отбеляза д-р Дочева.

"Не наблюдаваме чак такава заболеваемост от грип или ковид, но очакваме пикът да предстои“. Грипът е типично сезонно заболяване, което не е безобидно. При по-малките деца или пациентите над 65 г. може да доведе до пневмония, а може да протече и леко.

Посещаването на детско заведение помага на детето да развива своята имунна система, като се сблъсква с определени патогени. Това води до

повишено здраве в по-късна възраст, убедена е медикът. "Не би трябвало заради страх от разболяване детето да бъде спирано от градина или ясла, освен в много специфични случаи. Ако детето е боледувало много тежко от грип, препоръчително е то да остане вкъщи поне 7-10 дни, след като вече е оздравяло, за да се закрепи здравето му“, подчерта още лекарят.