Неефективната политическа класа възпрепятства развитието на истинските добросъседски отношения между двете страни. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ д-р Милен Врабевски, основател и председател на Фондация "Българска памет“ и основният спомоществувател на културния център в Битоля.

По думите му в българите в РСМ имат нужда от съществуваща държава, която има държавна политика, базирана на национален идеал.

"Играем в предварително свирен мач, свирен в наша загуба. В тази държава ние непрекъснато прилагаме практики вероятно или в 99% под въздействието на голямата геополитика – разбирайте големите пари“, коментира той.

Според него сме изтървали много от последните 32 години. "Нито имаме магистрала, нито жп линия, нито със служения в църквите, нито приехме да станем църква-майка. В момента им дадоха свобода от Вселенската патриаршия, от Сръбската, какви ли не глупости измислиха, само да не е България намесена в техния живот“, поясни д-р Врабевски.

По думите му Фондация "Българска памет“ е единствената организация, която работи с младите хора и има награден фонд за отличници. "Фондацията се грижи за социално неравностойно поставени лица в Македония, която прави компютърни зали, подпомага социални домове, има за задача да работи непрекъснато с училищата, така че български деца да се срещат с македонски, да си говорят. И това, от което треперят най-много враговете на България – свързаността, което не е клише от Брюксел, а работи срещу подобна югославска пропаганда, щеше да осъществи поне в някаква степен нашия идеал за ползотворно сътрудничество с хората от другата страна на границата“, убеден е той.

На въпрос какво възпрепятства развитието на истинските добросъседски отношения между двете страни, той отговори, че това е неефективната политическа класа. "Политика, в която има постоянен театър. Постоянно една официална версия – да, това са наши братя, ние ще се грижим за тях, ще правим всичко възможно, браво на тия, които се наричат българи, ще им пазим правата. А на практика – нищо. Аз съм единственият човек, който финансира българските сдружения в Македония – две в Битоля, две в Охрид, в Струмица, в Скопие работя с няколко организации. Непрекъснато, огромна част от живота ми е посветен на работата с българската диаспора. Разбира се, Македония далеч не е единствената, изгубихме украинската диаспора. И едва ли ще можем да я възстановим вече заради тая идиотска война“, добави д-р Милен Врабевски.