Да наложи вето върху промените в Закона за енергетика е резонен акт на президента, тъй като ние сме длъжни да се съобразяваме с европейската уредба. Има регламент, който установява какви са насоките за балансиране на електроенергийната система и се преминава на интервал от 15 минутки. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ д-р Мария Трифонова от Центъра за изследване на демокрацията и преподавател в Софийския университет. "Идеята е, че от една страна производителите трябва да имат по-точни прогнози, за да дадат такива стойности на 15 минутни интервали. От друга страна какъв ще бъде ефектът чисто финансово, според мен е по-скоро спорно, но и няма кой знае какво значение.“

"Доколкото ми е известно още днес в Комисията по енергетиката, тя заседава, се обсъжда ветото на президента и доколкото знам там е гласувано в полза на промяна отново на Закона за енергетиката. Така че се надявам този проблем, който се е създал днес, да бъде решен в следващите дни", допълни още Трифонова.

Ако е имало съгласие, че това е проблем, който може да бъде променен в законодателната рамка, можем да очакваме следващите дни Законът за енергетиката да бъде гласуван в парламента и тази неточност да бъде коригирана, обясни Трифонова. "По принцип това е регламент на ЕК, те имат директно действие, съответно по-скоро става въпрос за привеждане на националното законодателство в синхрон с европейското. Не е директива, която категорично да изисква транспонирането в националното законодателство, за което да се изисква процедура по нотифициране, и ако не бъде изпълнено, да влезем в наказателна процедура. Но тук юристите трябва да кажат какъв е казусът и какво би следвало, ако не изпълним тази директива“.

Много е важна също е втората точка,  която се разглежда в Енергийна комисия, а именно предложената Стратегия от Министерство на енергетиката, аз бих казала, че тя е не само стратегия на енергийното министерство,  а на цялото служебно правителство за това как да се развива електроенергийния сектор в следващите 30 г. "Аз очаквам повече критичност от страна на депутатите към този документ, който бих казала, че има сериозни дефицити“.

Цоня СЪБЧЕВА