Добре е организмът да се разтовари от животинските продукти, хубаво е че се консумират много плодове и зеленчуци, които съдържат много витамини, минерали и мироелементи. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ д-р Мария Русинова. "Но от друга страна всъщност се лишаваме от пълноценни белтъци, а те се съдържат само в животинските храни. В растителната храна има недостиг на някои аминокиселини в някои от храните, така че е много важна правилната комбинация от храни. Т.е. да се консумира боб, леща с хляб, грах с ориз и то в достатъчни количества“.

Много често хората използват постите като диетичен режим за отслабване, но не винаги се получава, допълни диетоложката. "По време на постите освен много плодове и зеленчуци, за да се заситят хората хапват много тестени и зърнени храни. Ако се прекалява с тях, може и да се качат няколко килограма“.

Хубаво е постите да се практикуват от здравите хора, категорична е Русинова. "Децата и подрастващите, бременните и кърмачките, възрастните хора, хората с хронични заболявания трябва да внимават или въобще да не практикуват постите“.

Всеки сам трябва да прецени според здравословното си състояние колко дълго да спазва постите, допълни Русинова.

Габриела ГАНЕВА