Не трябва да се притесняваме, с притеснението не допринасяме за разрешаването на проблема. Стресът намалява допълнително имунните ни защитни сили и организмът ни не може да се бори . Това каза за “Денят на фокус" по Радио “Фокус" д-р Кирил Свиленов.

Той спомена още, че не се знае какво заболяване се задава от Китай, но теорията, която имат в момента е , че става въпрос за т.нар. атипична пневмония причинена от микроорганизма микоплазма. “Тя засяга предимно деца, защото те не са имали това време да се срещнат с този микроорганизъм и при тях протича с по-драматични симптоми. По-рядко засяга възрастните, тъй като в течение на годините те са изградили известен имунитет. Симптомите са нетипични от самото й име, и другото име е "пневмония на крак". Не са толкова тежки, колкото при класическите пневмонии причинени от вируси или бактериални причинители".

“Пневмонията протича с ниска температура, без температура, възможно е да няма кашлица. И от това идва голямата трудност за диагностицирането й.  Тази пневмония е атипична, идваща от Китай.  Освен нея има и други пневмонии, които идват като усложнение след грип, вирус или Ковид", обясни д-р Свиленов.

Той посъветва пациенти, изпитващи някакъв вид инфекция, може да е само с отпадналост, главоболие, някакви първоначални симптоми, да отидат и да се консултират с лекар. “Първите симптоми, които вече говорят за напредване на инфекциозния процес са задух, умора, отпадналост, безсилие".

“След пандемията се наблюдава един спад на имунната система на пациентите, което тепърва ще се изяснява на какво се дължи това. Стерилността е една от причините, самият патоген с който се сблъскахме втората, трета причина е обстановката, въздухът, нетипичните бързо контрастиращи температурни промени. Всичко това комплексно би могло да доведе до това, което наблюдаваме в момента", подчерта д-р Кирил Свиленов.

Според него, антибиотик не е добре да се изписва в самото начало, за да може да се види как ще се справи организма сам. По-късно след 4-5 дни в зависимост от клиничната картина да се прибягва към тежката артилерия с антибиотици. Тази атипична пневмония се повлиява от антибиотици.