"Служителите на Българската агенция по безопасност на храните са на своя пост, знаем своите задължения и отговорности.“ Това каза изпълнителният директор на БАБХ д-р Иван Шиков на 16-ия Коледен форум от националната кампания "Да! На българската храна“. Конференцията бе под надслов "Агросекторът в криза. Спешни мерки“ и очерта основните проблеми, пред които е изправен браншът, както и насоките за тяхното преодоляване, съобщиха от БАБХ.

Д-р Шиков подчерта, че грижата за безопасността на храната минава през цялостен контрол – на полето, фермата, границата. "В последно време БАБХ се отъждествява само с границата на "Капитан Андреево“ – криза, която бушува няколко месеца, висока летва и предизвикателство за служителите, ръководителите и министерството на земеделието. С общи усилия ние се борим да сведем до минимум проблема там и вече имаме успехи в тази посока, свързани с увеличаване на лабораторните изследвания и пускане на нова акредитирана лаборатория“, каза изпълнителният директор.

Той подчерта, че Агенцията по храните не е само "Капитан Андреево“, а всички онези служители, които ежедневно инспектират полетата, фермите и предприятията. "БАБХ изпълнява своите ангажименти ежедневно и това е гаранция за безопасността на храната, която стига до нашата трапеза“, завърши д-р Иван Шиков.