Грижата за кожата трябва да бъде целогодишна. Слънцето има все по-увреждащо действие и трябва да се предпазваме непрекъснато. Това каза д-р Ива Гаврилова – хирург-онколог с дългогодишен опит в Клиниката по онкодерматология в София, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и представлява около 10% от телесната ни повърхност. Тя има много функции, като основната е защитна. Светлата кожа е предпоставка за лесно изгаряне поради малкото количество меланин. По-тъмните кожи и афроамериканците изгарят рядко, обясни специалистът.  

Кожата е най-уязвима в детска възраст. "Така че от ранна възраст трябва да имаме изключително отношение към защитата. Кожата има памет. Всяко слънчево изгаряне в детска възраст води до негативни последствия и генетични увреждания, които могат след време да направят своята изява в лоши заболявания. Това са рискове, от които трябва да се предпазим“, предупреди д-р Гаврилова.  

Слънцезащитните кремове за плажа трябва да са с фактор 50+, независимо какъв е видът на кожата ни, и закупени от аптечната мрежа, не от дрогерия, подчерта д-р Гаврилова. Нанасят се на всеки два часа. Продуктите за деца е препоръчително да бъдат с минерален състав и за съответната възрастова група. За деца под 1 година има специфични продукти. "Използваме специален продукт за тяло, специален продукт за лице – обикновено са разделени. Препоръчвам тези, които се намазват, тъй като спрейовете трудно може да се дозират по кожата. Тази защита трябва да продължава и през зимата, особено за любителите на зимни спортове“, допълни специалистът.  

Нейната препоръка е консултация със специалист, който да определи има ли потенциално опасни бенки по тялото ни. "Хората обръщат внимание на това, което е над кожата, което лесно се травмира, което ни създава дискомфорт, а всъщност потенциално опасните бенки представляват тъмнооцветени петна, които са наравно с кожата, не са релефни, често се игнорират. Има хора, които имат много такива, но може и една единствена по тялото да е проблемна и ние да я пропускаме. Затова е хубаво специалист дерматолог, онкодерматолог или специалист, който се занимава тясно с такива тумори, да оцени дали имаме потенциално опасни бенки“, призова специалистът.  

Меланомът е един от най-лошите тумори, с които можем да се сблъскаме, но е лечим. Туморите, свързани със слънчевите изгаряния, биват два вида. "Едните са т.нар. кожни карциноми, които са банални кожни тумори, които се развиват в много напреднала възраст – обикновено след 70-годишна възраст, заради повтарящите се слънчеви изгаряния през годината. Те са с много добра прогноза, не дават разсейки, изключително благоприятно се лекуват оперативно. Меланомът обаче произлиза от бенка и е злокачествен тумор с доста по-различен ход. Той може да се разпространява както по лимфен, така и по кръвен път. С развитието на фармаиндустрията и онкомедицината това заболяване вече подлежи на изключително добър контрол, напълно лечимо е. Затова ранната диагностика е изключително важна“, подчерта д-р Ива Гаврилова.  

Д-р Гаврилова обясни, че солариумите представляват ударно изгаряне на кожата, което може да бъде пагубно. Много европейски държави вече са забранили употребата на солариуми за непълнолетни, а някои и напълно. "За мен солариумът е много вреден и не би трябвало да се употребява“, категорична бе тя.  

Месец май е Месец на превенцията от кожни тумори. "Това е една много хубава международна инициатива, която се нарича "Евромеланома“. Тази инициатива съществува и у нас от години във водещи онкологични заведения и клиники по дерматология в цялата страна. Ако имаме бенка, която е наравно с кожата, прави ни впечатление, че пигментът не е равномерен, границите й не са равномерно очертани или има някаква промяна през последните години – пигментира се по-интензивно или обратно, започва да се депигментира, изчезва, започва да нараства над кожата или увеличава размера си, е хубаво това да бъде видяна от лекар. Роднини, първи родственици и деца на пациенти с меланом също подлежат на скрининг еднократно“, обясни специалистът.