Поставянето на филъри и правенето на козметични процедури от немедецински лица крие сериозни рискове. Това каза в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ дерматологът д-р Ирина Апостолова.

 "Такива рискове са инфекции, граноломи, биофилм, чувала съм потресаващи неща от момичета, които са ходили при козметици, неспазване на елементарни правила за хигиена. Отделно непознаването на анатомията на лицето, може да доведе до сериозни последствия, застрашаващи здравето, не само външния вид. Често немедицинските лица прибягват до продукти, които купуват от интернет и които изобщо не са подходящи“, поясни тя.

Дерматологът обясни, че през студените есенни и зимни дни студът и вятърът водят до изсушаване на кожата, като също се нарушава естествената водно-липидна мантия и тя изглежда по-повехнала и суха.

По думите й става ясно, че ниските температури водят и до спазъм на съдовете, които хранят кожата.

"На първо място домашната грижа за кожата би трябвало да включва кремове, богати на липиди, за да създаваме бариера срещу студа и вятъра и да предпазваме загубата на вода през кожата, освен това има и процедури, които бихме могли да изберем и те са в насока снабдяване на кожата с хиалуронова киселина, която отговаря за хидрацията и храненето на кожата", обясни д-р Апостолова.

Процедурите, които могат да поддържат кожата са на първо място лек пилинг, допълни д-р Апостолова. “Следваща процедура е да нахраним кожата и да я хидратираме със Skin booster или мезотерапии, които снабдяват нашата кожа с хиалуронова киселина, аминокиселини и витамини“, допълни дерматологът.

Относно акнето при тийнейджърите д-р Апостолова предупреди, че трябва да се търси специалист за лечението му, защото при неправилен подход може да се стигне до трайни белези, които трудно могат да бъдат повлияни.

Тя посочи, че в естетиката има мода и има желани процедури.

"Напоследък наблюдаваме бум в развитието на естетиката и навлязоха много нови, качествени продукти, които естетичният дерматолог трябва да подбере съобразно нуждите на кожата и възрастта и да приложи индивидуален подход при всеки пациент. Предпочитани остават филърите за устни, хидратация, обем на устни, стягане на кожата на лицето, повдигане на контура и други. Тук също е нужен цялостен подход след консултация с естетичен дерматолог“, поясни тя.

"По-велико нещо от природата няма и всяко лице е красиво, младостта е хармония, нежност и когато дойде младо момиче заедно обсъждаме какво бихме могли да подчертаем леко, така че да оставим естествено красивото и да не прекаляваме с обеми", допълни дерматологът.

Габриела ГАНЕВА