Като цяло за Европейския съюз случаите на Западнонилска треска са 442, но в Гърция има 118, в Румъния са 18, в Сърбия – 105, така че рискът да има и при нас разпространение на вируса е много голям. Това каза епидемиологът д-р Христиана Бацелова в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"."При комарите проблемът е, че те се размножават във водните басейни. Имаме ли застояла вода, тя също ще бъде едно местообитание за размножаване на комарите. По тази причина е много важно бързо да се отводни цялата тази вода, която се е събрала. Риск за България представлява Западнонилската треска“, обясни тя, припомняйки, че се предава от ухапвания на комари.

До момента в България няма регистрирани случаи на Западнонилска треска, но пък има в нашите съседи за тази година, отбеляза епидемиологът.

"Симптомите са отново болки в ставите, в мускулите, висока температура. Също може да има и повръщане и диария и има и характерен обрив при това заболяване, но действително повечето хора, например от 10 човека 8 няма да проявят и симптоматика, така че заболяването трябва да се търси, за да го регистрираме.