Повече от 20 години залата не се използва, забравя се, тъне в разруха. Това заяви д-р Христиан Даскалов, директор на Националния студентски дом в интервю за Агенция "Фокус", във връзка с внасянето на проекта за реставрация на сградата на Дома и на емблематичната за няколко поколения творци Голяма зала. Проектът, който днес правим, цели да я върне към живот, а същевременно и да обнови всички околни пространства – репетиционни, подготвителни и представителни, за да може наистина в пълен блясък, такъв какъвто може би сградата никога не е виждала, отново да посреща гостите и гражданите на София, каза Даскалов.

По думите му усилията за изготвянето на проекта са били няколкогодишни.

"Бяха взети всички възможни гледни точки – на младите архитекти, на доказаните проектанти, на хората от Министерството на културата", обасни той. 

Даскалов уточни, че план - графика за изпълнение на проекта предвижда, че всичко е възможно да се изпълни в рамките на година до година и половина.

"Този ангажимент, бих казал политически и управленски, трябва да се въплъти в реални действия, тоест да се предвидят необходимите средства в бюджета или по - скоро бюджетната програма за следващите две - три години", допълни директорът на Националния студентски дом.

"Дали тези средства ще се бюджетират през 2023 г. с оглед на процесите в страната е несигурно, но надеждата ни, поне в края на следващата година, е те да бъдат планирани в държавния бюджет. Ако през 2024 г. се изпълни проекта, наистина през 2025 г. гражданите на София ще могат да се възползват от всички тези подобрения, които сме планирали" , каза още д-р Даскалов по темата за финансирането на проекта. 

В заключение той обясни, че ако държавата не се намеси и не отпуснат необходимото финансиране за ремонт, проблемите могат да се задълбочат.

Ния ПРЕЛДЖИЧ