Сега е времето да се ваксинираме срещу COVID-19. Това посъветва д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Знаете, започна и поставянето на четвърта доза при пациенти, които са над 65-годишна възраст, както бих и препоръчала на хора, които имат сериозни хронични заболявания, независимо че не са в тази възраст, да си помислят за поставянето на бустерна доза, защото КОВИД вече не е това, което беше преди две години. Сега ние имаме сериозно оръжие срещу него, каквото е ваксината, и най-добре е да се борим с това заболяване с ваксинопрфилактика“, посочи тя.

Д-р Гергана Николова припомни, че статистиката показва, че около 20% стигат до болница, 5% стигат до реанимация и до кислородотерапия.

"Само че никой не знае преди да се разболее в кой процент ще попадне. Имаме сравнително млади хора, при които се развива много бързо и с много усложнения заболяването, а няма предварително да можем да прогнозираме – при пациента Иванов е се развие така, пък при съпругата му по друг начин. Тъй че срещата с вируса е малко като руска рулетка – не знаеш точно какво ще ти се случи, дали ще бъдеш при тези, които ще го изкарат и ще си казват "О, на мен ми няма нищо, имам само леко главоболие“, или не дай Бог, ще се стигне до хоспитализация. Превенцията я осъществяваме само с ваксина“, категорична е д-р Гергана Николова.

Попитана трябва ли да се върнат маските като предпазна мярка на този етап тя посочи, че там където има риск от заразяване трябва да има предпазно средство.

Евелина БРАНИМИРОВА