В момента змиите търсят прохлада от жегите. Те не могат да контролират своята температура и затова както високите, така и ниските температури им създават дискомфорт. Това каза херпетологът д-р Емилия Вачева в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

В повечето населени места, в това число и в столицата, има много зелени площи и паркове и съответно голямо биоразнообразие. В този смисъл срещата на змия в градско пространство не е необичайна. Зачестилите напоследък сигнали за змии в паркове и в различни сгради са свързани с търсенето на по-прохладно място, както и с търсенето на храна, която за тях са гризачи, обясни д-р Вачева.

Повечето видове змии в България са неотровни и неопасни, а отровните видове – пепелянката и усойницата, не са силно отровни.

Когато се натъкнем на змия, трябва да й оставим пространство, за да може тя да избяга. "Всички змии се опитват да избягат, когато видят човек. Това важи и за повечето животни. Всички случаи на ухапани хора, за които аз знам, са при опит за улавяне. Ако ние не правим нищо, не предприемаме никакви агресивни действия към змиите, и те няма да ни наранят. Пепелянката и усойницата невинаги бягат веднага. Често те остават на място, като се надяват да не бъдат забелязани. Ако останем наблизо, започват да съскат така, че да покажат, че са там – предупреждават ни. Те не атакуват никога без причина“, обясни д-р Емилия Вачева.

Първото нещо, което трябва да направим при ухапване от змия, е да се обадим на Спешна помощ. Мястото на ухапване от отровна змия започва да се подува веднага и няма как да се сбърка. При ухапване от неотровна змия няма реакция около ухапаното място, обясни херпетологът. "Не трябва да предприемаме забързани движения, а да останем на едно място, за да не циркулира кръвта учестено в тялото ни и да разпространява отровата. Смученето на кръв е много опасно, това не се прави. Не трябва да се прави нищо, просто да се остане на място и да се изчака помощ. Ако сме в планината – това е Планинската спасителна служба. През това време ухапаният трябва да приема течности, тъй като в един момент ще започне да губи течности – ухапването предизвиква повръщане, гадене, диария“, поясни д-р Вачева.

Повечето ухапвания отминават в рамките на един до няколко дни и не оставят трайни поражения.

Тя препоръча в планината да носим високи обувки и дълги панталони.

Змиите са по-опасни за кучетата и домашните животни, отколкото за хората, предупреди херпетологът. Затова е важно, когато сме на място, на което е вероятно да има змии, да имаме контрол върху кучето – то да е на повод. "Ако видим, че дълго време се рови някъде, със сигурност там има някакво животно. Може да е гущер, но може и да е змия. Трябва да бъдем по-отговорни и към домашните си любимци в такива ситуации“, призова д-р Вачева.