Проектът за информиране и ангажиране на обществото за отговорно поведение при предотвратяване на риска от възникване на пожари е по Оперативна програма "Околна среда“, който се изпълнява съвместно от Национален университетски център "Геопространствени изследвания и технологии“ и Института за гората към БАН. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ д-р Елена Тодорова – експерт от Института по гората към БАН. "Целта на този проект е опазването на две местообитания на хвойната и на клека, които се намират в Рила и Осогово. И тъй като един от основните рискове за тяхното природозащитно състояние е именно риска от пожари, нашите действия са насочени в тази посока към предотвратяване на риска от възникване. В момента тече тази информационна кампания за запознаване и ангажиране на населението.“

Важно е и трябва да има ангажираност както от страна на институциите, така и от страна на обикновените хора, от собствениците на земи, от туристите, но ключовото е наистина да се започне от децата, категорична е Тодорова. "Зеленото мислене е нещо, което вече се внедрява в нашето общество и това е чудесно. Ние трябва да подпомогнем този процес в ранно осъзната детска възраст и затова поднасянето на информация по правилния начин в точния момент е много важно. Ангажирайки децата и подпомагайки тяхното зелено поведение в бъдеще е най-добрата дългосрочна ангажираност сред цялото население“.

Ще направим открити семинари, ще дадем информационни материали, които да са поднесени по разбираем начин и мисля, че темата сама по себе си е много интересна – тя ще ангажира вниманието и на възрастните, и на децата, смята Тодорова.

Габриела ГАНЕВА