Кризисен екип извърши физическа и документална проверка на столовата на спортното училище “Васил Левски" в Пловдив, в която се натровиха учениците. Това каза д-р Диана Спасова, началник отдел по храните БАБХ-Пловдив, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Категоричен отговор не може да се каже към този момент, тъй като резултатите от лабораторните изпитвания не са готови. За да бъде направен анализ, има необходимост от технологично време, в зависимост от търсения патоген. Изследванията от лабораторията могат да излязат най-малко от 48 до 72 часа за ешерихия коли, салмонела, а за листерия – след денонощие“, обясни тя.

"Ситуацията е много сериозна за нас, затова взехме незабавно няколко мерки. Формира се кризисен екип, който незабавно извърши физическа и документална проверка още вчера на място на обекта. Целта на този кризисен щаб или екип е да се идентифицира причината, довела до тази неприятна ситуация“, допълни Диана Спасова.

Тя уточни, че са идентифицирани  храните, които са получени в столовата, произходът им и начинът им на съхранение. "Разгледани са документите, водени от оператора, стопанисващ столовата, към системата за самоконтрол, оперативни документи със записи по отношение технологичен контрол при приготвяне на храна, лична хигиена и здраве на персонала, борба с вредители и хигиена на контактни повърхности, видове използвани дезинфектанти. Все още проверките продължават. Взехме проби и от питейната вода. Опитваме се да обхванем максимално възможни варианти и причини, които биха довели до този неприятен инцидент“, допълни още тя.  

Храната, която се  предлага в ученическата столова  се е приготвяла на място и се реализира непосредствено след нейното приготвяне. Обектът не е работил от 30 юни до 1 септември поради ваканция на учениците, уточни тя.Последната проверка на обекта е от февруари и не е открито нищо нередно.  Не са установявани несъответствия в дълъг период назад във време.

"Взимани са проби в годините по официален контрол от готова храна и хигиенен статус от контактни повърхности. Не са получили несъответствия резултатите, които са ни изпратили като протоколи от анализ“, допълни още д-р Диана Спасова.

"Продължаваме да търсим причината и категорично все още не можем да го кажем, защото за да потвърдим нещо, трябва да имаме потвърждение от лабораторните изпитвания както на колегите от Инфекциозна болница, така и от акредитираната лаборатория, която изпитва взетите проби от готовата храна“, посочи тя. Категоричен резултат ще има в понеделник когато ще излязат и пробите, стана ясно още от думите й.

Евелина БРАНИМИРОВА